Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

Prev Next

МИХАИЛИЈА

МИХАИЛИЈА

Матица. Матица је једно од кључних  питања у расуђивању на тему српства. Свакако да матици, широкој и великој каква је увек, није својствено да на бунтовне ставове своје деце узвраћа истом мером. Она може и уме да покрије и заштити сву своју децу.

Mатица. Матица је једно од кључних питања у расуђивању на тему српства. Свакако да матици, широкој и великој каква је увек, није својствено да на бунтовне ставове своје деце узвраћа истом мером. Она може и уме да покрије и заштити сву своју децу.

Међутим, оно што та деца чине својој матици, није ни близу истражено и врло је пожељно да се ово питање што боље, што свестраније и што прецизније одреди; да би могло да се дође и до покајања и до исправљања онога што није добро. Да би се здравље матице очувало. Јер имам утисак да су многе матичне вредности до нестанка угрожене.

Оно што је матицу највише угрозило и пољуљало, до те мере да се све теже препознаје матична слика, то су, сматрам, огрмоне миграције које су српски народ задесиле током неколико последњих деценија.

Кад сам крајем 60-тих дошао у Београд, из села које је близу Београда, нашао сам се у чудној средини где се скоро ништа српско није препознавало. Ни трага од обичаја, навика, празника, традиције, па ни благонаклоног опхођења. Свет у коме сам се, ја као просто сељаче одједном обрео, хрлио је ка нечем неодређеном, новом, страном, мени непрепознатљивом. Чак и говор који сам и ја, млад и незрео, ради социјализације невољно усвојио, био је рогобатан, искривљен, без мелодије, са ужасним акцентом. Додуше, на падеже се будно пазило и ако би се код кога поткрала грешка, тај би био исмејан и сврстан у ,,сељаке''. Касније сам видео да то није говор старих Београђана.

Ни дан данас, на жалост, ја не видим код тог света померање ка одликама које сам уочавао на селу, рекао бих – одликама матице. Ретко виђам благу одмереност и кротку тихост, ону брижност за све, тако својствену Србима који чувају традицонално наслеђе.

И данас се код овог света осећа неко хрљење у нешто друго, туђе, ,,светско''. Као да доминира потреба да се удаљимо од ,,сировости, заосталости, нецивилизованости, дивљаштине, некултуре'' – како то они са неком својом новопронађеном диоптријом сагледавају.

Истини за вољу ни оно што назвах матица – не испољава дух традиције, нити се служи богатством свог културног наслеђа. И ум матице поводи се за савременим трендовима, за квази културом која је већ подуже далеко од онога чему свет у свом духовном стремљењу тежи.

Ко је кога ту угрозио, ко је на кога штетно деловао у променама које су нас сналазиле неопходно је што боље сагледати. Саме невоље које нас сналазе и тотална дезоријентисаност у којој се налазимо, последица су, сматрам, управо тог и таквог духовног промашаја, и јасно нам говоре да своје унутрашње стање треба на што бољи начин да уредимо.

Далеко сам од тога да не схватам неминовност промена и неопходност поступних измена културолошких животних образаца. Напротив, свестан сам те динамике и управо из тог разлога сматрам да и није право питање ко је аутентичнији Србин, ни ко је боље српство сачувао, па чак ни то које су праве најдубље српске, човечанске вредности, за које лично верујем да представљају неизмерно богатство.

Суштинско питање је питање о будућим стварима. То је, по мом уверењу питање опредељења, питање – ко жели да буде чувар највећих општечовеченских (Богочовеченских) вредности, ко хоће да брани човека на његовом узвишеном путу који му је од Бога задат. Ко жели дакле, да Србија буде Михаилија.

(Михаилија – име према имену Арханђела Михаила, који се у побуни анђела против Бога, ставио на Божју страну.)

д.м.

 

Poslednji put izmenjenoпонедељак, 27 јануар 2014 19:21
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING