Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

Prev Next

ШТО ПРЕ ПРАВИЛНО СХВАТИТИ СРПСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ

ШТО ПРЕ ПРАВИЛНО СХВАТИТИ СРПСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ

Изузетно је важно схватити да ни национализам, ни интернационализам нису, нити могу бити, одлике српског бића. Нешто друго је суштинска легитимација Срба.

Основна одредница српског национа уопште није национализам. Оно што је основна, базична одлика српског бића, српског човека, је - љубав према Богу и ближњему. Отуда, право име овој висини, овом постигнућу које су Срби историјски досегли, а на које су, свакако, и сви други народи позвани, јесте богољубље и човекољубље... Како су Срби то досегли?

Са Светим Савом Срби су добили небеско грађанство. Грађанство прераста националну одређеност ( наравно при томе нити се губе, нити се негирају све оне специфичне одлике које носимо са собом, па самим тим и одлике народа из којег потичемо). Грађанство, а нарочито небеско, је свакако историјски идеал и максимални врх сваког народа... Мало касније, са Светим кнезом Лазаром, Срби су то своје опредељење још једном потврдили и запечатили. А и надаље, у потоњим временима, у разним искушењима, одржали су се на том нивоу.

Из ове перспективе треба расуђивати о некаквом српском национализму.

 

Дакле, Србин је пре свега човек љубави према Богу и човеку. Стога је Србин у својој основи уцрквењени човек ( са термином уцрквењености добро би било што боље се упознати кроз дела црквених учитеља, али најкраће да кажемо - такав човек је испуњен човек, савршен човек, идеал човека, човек кога прихватају у своје окриље анђелске силе, сви свети и сам Бог ).

Онај, дакле, унутрашњи осећај који преовладава код Срба, никако није национализам, није дакле, тај израз превасходне бриге за сопствену нацију, него љубав према Богу и ближњему, љубав према свим људима, према општем добру. Из овога излази да, ако су Срби овакви у основи свог бића, онда свако практично делање које није у складу са овом одликом, самим Србима наноси штету. А из овога опет следи, да доследно сведочење и потврђивање оваквог унутрашњег назначења, треба да буде, а углавном то и јесте, основна српска делатност! А то је онда, само по себи, једно дивно, позитивно мисионарење, што је скоро свештеничка служба. Нашим прихватањем и нашим историјским истрајавањем, ова одлика је постала темељ српског бића. Сведочење високих начела је постало српска обавеза. Зато свако одступање од овакве легитимације, Србина срозава на опасне гране. Ми не смемо да се поводимо за другим светским идејама и учењима, кад је наш извор добар, савршенији. Ми морамо у то да верујемо и да у складу са веровањем наступамо.

Историја је потврдила: што год су Срби издигли изнад Бога и цркве – пропадало је!

Срби су породицу издигли изнад Бога и цркве и породица се распада; све мање је породица у којима влада слога.

Срби су дигли рад (економију) изнад Бога, и осиромашили страшно. Слушао сам небројено пута од вредних људи, добрих домаћина, како говоре – ма какав Бог, ако ја не радим - нема ништа. Овакве тврдње су просто призивале ово данашње време кад сад ти исти домаћини раде још више него тада, а много мање имају.

Срби су дигли природу изнад Бога, и загадили је.

Срби су дигли културу изнад цркве и Бога и онда су порнографија, псовке и свађе постали српски свакодневни културни израз.

Исто важи и за нацију. Кад год су Срби дизали нацију изнад цркве и Бога бивали су угрожени до нестанка. Како и не би кад су се тиме директно супротстављали поставкама Светог Саве и Лазара, уствари оној дубокој Божјој реалности. По правилу, тада су се код Срба појављивале тенденције - или одрођавања од српства, или идејног супротстављања национализму у виду некаквог интернационализма. Зато је изузетно важно правилно схватити да ни национализам, ни интернационализам нису, нити могу бити, одлике српског бића. Нешто друго је суштинска легитимација Срба.

 

Ову улогу Срба у свету, слуте или осећају и други народи. Чак и развијени запад од Срба очекује и ослушкује духовне, виспрене увиде (не заборавите да се Сунце одавде уздиже а на запад тоне, и спушта оно што је успут подигло), а не земаљску спретност, која нам такође неће изостати ако не занемаримо оно што је претежније, а то је дух. – Побожни Србин је медикамент за друге народе, а непобожни Србин доноси зло свима – каже један изузетно духовно надарени Србин, који је боравећи подуже у другим срединама, све ово добро искусио и испитао. Зато се упитајмо - смемо ли ми да се одричемо свог идентитета? И да ли је уопште за жаљење тај ко се одрекне свог идентитета? Бог може и без Срба, а Србин и да може без Бога, шта ће му такав скотски живот?

Ето дакле шта треба чинити: измирити се са Богом, сагледати, увидети, Божију дату (поклоњену нам) реалност, насупрот сопствених умишљености! И скоро све је у томе.

Д.Б.Лазар

Poslednji put izmenjenoпонедељак, 27 јануар 2014 19:27
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING