Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

Prev Next

Владислав Ђорђевић: ДА ЛИ ЈЕ ХРИШЋАНСТВО ПАТРИФОКАЛНА ИЛИ МАТРИФОКАЛНА РЕЛИГИЈА?

Владислав Ђорђевић: ДА ЛИ ЈЕ ХРИШЋАНСТВО ПАТРИФОКАЛНА ИЛИ МАТРИФОКАЛНА РЕЛИГИЈА?

Патрифокалне религије су религије усмерене на мушкарцe, а матифокaлне религије су усмерене на женe. Да ли је хришћанство патрифокална или матрифокална религија? Покушајући да се дâ одговор на то питање добро је поставити неке критериујуме. Неки од њих су: уметничко изражавање, култ Богородице, пол свештеника, ношење браде и распрострањеност монаштва. Корисно је знати и то да је хришћанство подељено на православље, католицизам и протестантизам.

A) Уметничко изражавање. Главна подела уметности је на ликовне и музичке. Ликовне се суштински баве димензијом простора, а музичке димензијом времена. А простор је више део мушког искуства, а време више део женског искуства. Стога је сликарство више мушки начин уметничког изражавања, а музика женски.

1) Ликовно изражавање. У православљу је употреба икона не само дозвољена, него и обавезна. То наглашавање икона је резултат реакције на иконоборачку кризу из VIII и IX века. У склопу те реакције створена је читава теологија иконе. По критеријуму ликовног изражавања, православље је изразито патрифокална религија.

У католицизму је дозвољена употреба не само икона, него и кипова. Дакле, сакрална уметност је на Западу не само дводимензионална, него и тродимензионална. На основу тога би се могло помислити да је католицизам патрифокалнија религија од православља. Али тај закључак би био преурањен, јер употреба икона и кипова у католицзам није пренаглашена. Иконе и кипови имају махом само педагођки и дидактички значај. Запад им не придаје онтолошки значај. Стога је католицизам умерено патрифоклана религија.

У традиционалном протестантизму – англиканизму и лутеранству – упореба икона и кипова је ограничена на уски простор урашавања и минималане орнаментике. У радикалном протестантизму употреба икона и купова је потпуно забрањена. У целини узев, протестантизам је иконоборачки настројен и као такав матрифокалан.

2) Музичко изражавање. У православљу је дозвољено само певање. Често пева само хора, а не и окупљени народ. У многим црквама не постоји чак ни хор, него певачке делове изводе појци за певницом. Музички инструменти су у богослужењу забрањени. И по критеријуму музичког изражавања, православље је врло патрифокална религија.

У католицизму је развијеније лаичко певање. Дозвољена је и употреба инструмената. Често су у употреби оргуље. И по овом критеријуму католицизам је умерноно патрифокална религија.

У протестантизму је ситуација разнолика. У целини узев, врло је развијена музика. Негује се и вокална и инструментална музика. У употреби су многи инструмени. Неким екстремним видовима користе се чак и модерни инструменти (електричне гитаре, синтисајзери, бубњеви и томе сл.). И по критеријуму музичког изражавања, потестантизам је врло матрифокална религија.

B) Критеријум култа Богородице. На први поглед може се чинити да је религија утолико матрифокалнија уколико у њој постоји израженији култ Бигиродице. Али тај закључак би био брзоплет, јер су у култу Богородице уткане управо врхунске патрифокалне вредности: девичанство и материнство. Стога је религија утолико патријархалнија уколико има развијенији култ Богородице.

У православљу је развијен култ Богордице у свом чистом виду. Ту се Богородица прославља као Мајка и Вечна Дева. По том критеријуму, то је права патрифокална религија.

И у католицизму постоји јак култ Богомајке. На догматском новоу, он јејош развијенији него у православљу. Али култ Богородице је ту проткан примесама женског сентиментализма. Дакле, по критеријуму снаге и утицаја култа Богородице католицизам је умерено патрифокална религија.

У протестанизму се поштује Исусва мајка, али не постоји култ Богомајке. И по том критеријуму то матрифокална религија.

C) Критеријум службеника Црква. У православљу жене не могу бити ни ђакони, а камоли презвитери и епископи. И по том критеријуму, то је изразито патрифокална религија.

У католицизму жене не могу бити презвитери ни епископи, али могу бити ђакони. То није чест случај, али има и тога. И по том кретеријуму, католицизам је умерено патрифокална религија.

У протестантизму је ситуација разнолика. У целини узев, ту жене могу бити и ђакони, и презвитери и епископи. И по том критеријуму, протестантизам је изразито матрифокална религија.

D) Критеријум ношења браде. Браду морају да носе сви православни јерарси: и презвитери и епископи, па чак и ђакони. У католицизму и протестантизму клирици је не морају носити. По критеријму ношења браде, православаље је патрифокално, а католицизам и протестантизам су матрифокални.

Е) Критеријум монашког подвига. Монашком подвиду могу да се подвргну и мушкарци и жене, али је он у суштини мушки подвиг, јер је мушкарцима он тежи. У православљу је јако распрострањено монаштво, а и епископи морају бити монаси. У католицизму је такође јако распрострањено монаштво. Не само епископи, него и презвитери морају бити монаси. Судећи по том критеријуму, католицизам би могао бити патрифокалнији него православље. У англиканизму постоји монаштво, али није распрострањено. У радикалнијим видовима протестантизма оно уопште не постоји. Одбацује се и као могућност. У целини узев, протестантизам је матрифокалан.

Закључак. По критеријуму уметничког изражавања, развијености култа Богородице, пола свештенослужитеља, ношења браде и развиојености монаштва. православље је изразито патрифокална религија, а протестантизам изразито матрифокална религија. Католицизам стоји негде између те две крајности. Може се раћи да је он данас умерно патријархална религија.

Како се географски померамо са Истока на Запада, хришћанство постаје све мање патрифокално, а све више матрифокално. Није ни чудо што се „феминистичка телогија” појавила и развила на Западу. И што се иде западније, то је она екстременија. Зато у Калифорнији – крајњем Западу – цветају разни видови „њуејџерске” феминистичке религије.

Poslednji put izmenjenoсубота, 12 новембар 2016 19:46
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING