Menu
Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митровић

Професор др Божидар Митро...

Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

Prev Next

Владислав Ђорђевић: ПРЕЛАЗ ИЗ „ХОМОФОБИЈЕ” У „ХЕТEРОФОБИЈУ”

Владислав Ђорђевић: ПРЕЛАЗ ИЗ „ХОМОФОБИЈЕ” У „ХЕТEРОФОБИЈУ”

Реч „хомофобија” потиче од грчких речи „хомос” или „омос” (omós), која значи исти, једнак, заједнички и „фобос” или „фовос” (fóbos), која значи страх. Ту је „хомос” скраћеница за хомосексуалност – сексуалну наклоност ка истом полу. Дакле, хомофобија је став да је хомосексуалност психијатријска болест и социјално непожељна.


У почетку су реч хомофибија користили сами хомосексуалци да би описали своју самомржњу – неприхватање сопствене хомосексулности. Временом су се хомосексуалци ослободили страха од сопствене хомосекуалности и почели на њу да гледају позитивно. У том преображају много су им помогли психоаналитичари, који су већим делом сами хомосексуалаци или бар склони да оправдају хомосексуалност. Временом су хомосексуалци развили политичко-лобистички покрет „Понос на хомосексуалност” („Gay pride”). Штавише, почели су да оснивају лобије да би и хетеросексуалци почели на хомосексуалност да гледају позитивно. Процес нормализовања хомосексулности је био дуг – око једног века. Замајац је покрет добио 1974. када је Америчко психијатријско удружење (American Psychiatric Association) избацило хомосексуалност са списка болести. Од тада то више није болест. Све су ређи гласови и оних који сматају да је то социјална девијантност. Штавише, хомосексуалност полако постаје мода. „Хеј, буди геј!”, каже једна реклама.

Не само да је одбачна хомофобија као болест и друштвена девијација, него се све више намеће став да је то природна појава, друштвено само дозвољена, чак и пожељна. У исто време намеће се идеја да је херосексуалност друштвено непожељна. Све се више као друштвена норма устоличава „хетерофобија”. На грчком „хетерос” или „етерос” (éteros) значи други, различит. У овој кованици то је скраћеница за хетеросексуалност – сексуалну наконост ка другом полу. Дакле, хетрофобија је став да је хетеросексуалност друштвено непожељна. Како се то чини?

То се чини посредно и то преко феминистичке пропаганде. То је лукав и моћан пут. Најпре су жене хомосексуалке – лезбијке – успоставиле идеолошку контролу над целокупним феминистичким покретом, а затим – заклоњене из тих чврстих шанчева – почеле своју хетерофобију да намећу свим хетеросексуалним женама, па и мушкарцима. У томе имају великог успеха. Јавност насвесно усваја хетерофобију. На пример, глобална кампања против „насиља над женама” у сржи је хетерофобна. Она шири страх и мржњу према другоме (мушкарцу).

Многи не признају да су хетерофобни, али то фактички јесу. Данас је целокупни феминизам заправо мизандрисјки, хетерофобни феминизам. Будући да је феминизам доминатан социјални дискурс, хетерофобија полако постаје доминантна идеологија друштва.

Феминизам преко својих бројних медијских фанфара промовише страх и мржњу према мушкарцу. Безброј текстова се обајављује о насиљу над женама и њиховој тобожњој дискриминацији. Жене се драже таквим текстовима и подстичу на бунт. Улива им се страх и неповерење у мушкарце.

Осим тога, доносе се хетерофобни и андрофобни закони. Имајући у виду хетрофобно и анерофобно законодавство и заглушујућу пропагадну која је прати, није ни чудо што је многамни брак у опадању. Разумњиво је и то да расте број неудатих девојка и неожењених младића. Расте и број разведних. Постајемо хетрофобно друштво.

Најзначајнија промена у сфери антропологије у последњих сто година је прелаз од хомофобног ка хетерофобном друштву.

Poslednji put izmenjenoчетвртак, 05 јануар 2017 23:25
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING