Menu
СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Весна Веизовић: Кад материја поједе дух у души остаје амбис или како гинемо у информацином рату

Весна Веизовић: Кад материја поједе…

Св. Пајсије Светогорац: „...

Prev Next

Сви понекад имамо нежељене мисли које покушавамо да контролишемо, одагнамо. Али када оне бивају интензивне, нападне, досадне и не можемо да их се отарасимо, тада нас оне обузимају мимо наше воље и контроле.

Сви понекад имамо нежељене мисли које покушавамо да контролишемо, одагнамо. Али када оне бивају интензивне, нападне, досадне и не можемо да их се отарасимо, тада нас оне обузимају мимо наше воље и контроле. Понекад се јављају чудне навике, а свесни смо да нам баш и нису потребне. Кад навике пређу у исцрпљујуће ритуале који троше време, и које извршавамо да бисмо се ослободили страха, тада ствар постаје озбиљнија.

 

Опсесивне мисли се доживљавају као властите, а не као наметнуте споља. То могу бити најразличитије мисли, идеје, слике, звуци. Једно од психолошких објашњења је да природа опсесивних мисли лежи у биохемијској неравнотежи мозга која може бити наслеђена. Да ли су оне наше или се иза тих мисли, по хришћанском учењу, крије самостална воља различита од наше?

 

ПОТРЕБА ЗА КОНТРОЛОМ СТВАРНОСТИ

 

Унутрашња напетост и стрепња тера на извршавање присилних радњи. Кад се присила изврши напетост опада али за кратко да би се после извесног времена поново јавила. Обично се иза те напетости крије страх од неизвесности и неприхватања исте, страх да би могло да се догоди нешто страшно. Неизвесност плаши у толикој мери да особе које имају опсесије и компулзивне радње покушавају да контролишу будуће догађаје и спрече неку несрећу помоћу понављајућих радњи и ритуала као што је затварање фиоке, врата, капије по три пута за редом. Реалност покушавају да исконтролишу размишљајући на магијски начин, а то је веровање да могу одређеним акцијама или мислима утицати на будуће догађаје или остварити своје жеље.

 

ШТА СТОЈИ ИЗА ПРИСИЛНИХ РАДЊИ

 

Иза компулзија (присилних радњи) се крију опсесивне мисли које нагоне на извршење одређених акција. Потреба да се одређена одећа носи само у одређене дане, ''срећна'' одећа у којој је спортиста побеђивао или студент полагао испите. Бројање прозора, бандера, дрвећа приликом вожње друмом или потреба да се одређени предмети додирну или протрљају. Сакупљање старих новина и бескорисних предмета и неспособност да се баце јер ''могу да затребају'' може да доведе дотле да је сваки слободан део куће или подрума затрпан непотребним стварима. Принудна понашања су узрокована и сујеверјем као што је одлазак на починак у одређено време, куцање у дрво, додиривање дугмета да би се ''отерало'' зло, пљуцкање, померање с места или потреба да се приликом хода улицом избегну линије на тротоару. Све присилне радње се чине са циљем да се утиче на исход будућих дешавања. Уколико опсесивне мисли и присиле нису сувише јаке, не стварају вам страх и сметње у дневном функционисању оне тада не представљају проблем.

 

КАД СУ ПРИСИЛЕ ПРОБЛЕМ

 

Проблем настаје када опсесије постану толико упорне и нападне да ометају свакодневно породично, социјално и радно функционисање особе и одузимају пуно времена. Кад се жури на посао а брава се проверава неколико пута или се чак некад и са пола пута до посла враћа назад да се провери брава, шпорет, пегла. Неко ће отићи на посао раније да би имао времена да се још једном врати кући и провери све електричне уређаје. Опсесивни никад нису сигурни да ли су све то урадили чак и кад знају да јесу. Страх од заразе који нагони на претерано прање руку до 50 или 100 пута на дан, туширање, купање, или прање зуба сатима. Страх да се не запали кућа води честом проверавању шпорета, а страх да не будемо опљачкани проверавању браве.

 

Колико год пута да акцију поновите стално је присутна несигурност и сумња у то да ли је шпорет искључен, врата закључана, руке довољно чисте. Ако их извршавате кад год се присиле појаве оне постају све јаче, а ви са осећањем кривице што сте поклекли, и све беспомоћнији са идејом да ништа не можете променити.

 

Људи са овом врстом проблема су потпуно свесни колико је њихово понашање неприкладно и стиде се тога, очајни су и имају стварну потребу да то измене.

 

И НИКОЛА ТЕСЛА ЈЕ БИО ОПСЕСИВАН

 

Никола Тесла је имао необична страховања. Говорио је да никада не би додирнуо косу других људи ''осим, можда, пред упереним револвером''. Прао је руке врло често јер је имао страх од бацила. Носио је беле рукавице и избегавао руковање. Бројао је кораке у ходу, израчунавао запремину супе у тањиру, шољице кафе, комаду хране. У хотелу у ком је ручао тражио је да му сервирају девет салвета, хлеб исеку на девет кришки. Хотелска соба у којој је живео је морала имати број дељив са три. Све ствари је имао по три или девет комада. Имао је и присиле понављања неких поступака по три пута.

 

ОРУЖЈЕ(М) ПРОТИВ ОПСЕСИЈА                                                                                                                                                                 

 

Немојте мислити да губите разум и лудите јер не можете да се одупрете навирућим мислима. То што не можете да контролишете мисли које се појављују против ваше воље јесте врло непријатно, али су оне безопасне и немају никакву моћ. Ово је нарочито важно знати код агресивних опсесивних мисли кад особе које их имају мисле да могу повредити себе или друге људе.

 

• Прихватите опсесије и компулзије као део вас, али и даље волите себе.

 

• Одвојите мисли од своје личности, немојте се поистовећивати са њима и себе критиковати због њиховог постојања. Важно је рећи себи да су то само опсесивне мисли и принудне радње а не ''ја'' (нисам ја моја опсесивна мисао).

 

• Преусмерите своју пажњу са опсесија и присила на нешто што је вама пријатно, бавите се вашим омиљеним хобијем, рукотворинама, физичком активношћу, помаже и мишићна релаксација.

 

• Опсесивне мисли су потпуно безвредне и погрешне, лажне поруке које вам шаље мозак (или самостална воља другачија од наше). Не можете их отерати својом вољом, али им не морате ни придавати значај. Игноришите их. Не обраћајте пажњу на њих, не улазите у расправу са њима. Ова ситуација је слична као са пијаним човеком када се агресивно понаша. Ако наставите расправу с њим, молите га да се уразуми и не досађује, он не одустаје већ постаје све агресивнији. Шта урадити у том случају? Не обраћајте пажњу, нема смисла настављати расправу.

 

Није лако одупрети им се, али ако будете упорни оне ће временом нестајати. Крајњи резултат је повећана самоконтрола и побољшана слика о себи. Ако не можете сами да изађете на крај с тим обратите се стручном лицу.

 

Ево шта Старац Пајсије Светогорац саветује за опсесивне мисли: ''Помисао налик лопову ти прилази – и ти му отвораш своја врата, уводиш у дом, почињеш разговор са њим, а затим те он покраде. Зар је могуће разговарати са непријатељем? Са њим не само да избегавају разговор, већ и врата снажно затварају да не би ушао.''

 

Разлика између психолошког приступа и хришћанског је у разумевању природе опсесивних мисли, да ли су оне наше или је у питању самостална воља таквих мисли која није од нас. Начин борбе са овим мислима је у оба случаја сличан. Хришћанство предлаже и борбу помоћу молитве (Исусова молитва), исповести и причешћа уз остале начине превазилажења.

 

Јасмина Лековић, психолог-психотерапеут

 

www.psihoterapija-rebt.com

 

 

Poslednji put izmenjenoсубота, 10 новембар 2012 15:24
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING