Menu
Србијански клуб: НОВИНАР

Србијански клуб: НОВИНАР

– Молим вас, да ли бисте ...

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Prev Next

Обнављање руског гробља у Београду- дуг Русије

Анатолиј Лисицин, шеф руског хуманитарног фонда који носи његово име је убеђен да се са „темом Првог светског рата мора упознати омладина и друштво“. Господин Лисицин и његов фонд учествују у рестаурацији меморијалног гробља „Ново Гробље“ у Београду, где су сахрањени војници Првог Светског рата и руски емигранти.

Aнатолиј Лисицин, шеф руског хуманитарног фонда који носи његово име је убеђен да се са „темом Првог светског рата мора упознати омладина и друштво“. Господин Лисицин и његов фонд учествују у рестаурацији меморијалног гробља „Ново Гробље“ у Београду, где су сахрањени војници Првог Светског рата и руски емигранти.

Анатолиј Лисицин, некада губернатор Јарославског краја, а сада посланик Државне думе РФ, радо учествује у хуманитарном раду. Пошевчи са проблемима Јарославског краја, Фонд Анатолија Лисицина је ускоро прешао и на међународне пројекте. Један од њих је посвећен очувању историјско- културног наслеђа. Посебну пажњу Анатолиј Лисицин посвећује теми Првог светског рата.

Један од два програма рестаурације меморијалног гробља је посвећен руском гробљу на Новом гробљу у Београду, где су сахрањени војници Првог светског рата и руски емигранти. Анатолиј Лисицин говори:

Шетајући се по Београду, видео сам заборављене, запуштене гробове руских емиграната. Поред њих се налазе италијанско, француско и немачко гробље у врло добром стању и та је слика била веома тужна. Било ме је једноставно срамота. Ми, представници нове Русије, којој је сада скоро 20 година, морамо да креирамо о себи потпуно другачију слику. Како ће нас посматрати Европа, ако оставимо споменике прецима поптуно запуштене?

Осим тога, у Русији се данас траже извори патриотизма. Сматрам да је ово прилика да се на руску емиграцију, која са собом не носи обележја совјетске идеологије, која је остала верна царизму и због тога морала да емигрира, погледа из друге перспективе. Није ли то пример патриотизма? Зато сматрам да је неопходно погелдати на историју и нашу прошлост на другачији начин.

Када сам говорио са настојником руске Православне Цркве у Београду, протојерејем Виталијем Тарасјевим, рекао сам да сам спреман да се заузмем за ову ствар. Он је рекао да су пре мене долазили и људи на знатно вишим позицијама, који би обећавали, одлазили кући и све заборављали. Уверио сам га да своја обећања испуњавам. Морам признати, да је мој фонд не тако велики и да нема много средстава.

Али, требало би рећи, да сам брзо нашао спонзоре, који су се сагласили да ми помогну. Заједно са њима могао сам да припремим пројектну документацију за 758 споменика, са описом сваког посебно и све смо усагласили са српским законодавством. И реконструкција гробља је почела.

Средства за рестаурацију су дали између осталих „Гаспром“ и „Россотрудничество“. Пројекту се придружила и „Јединствена Русија“ и Демократска странка Србије. Сада овај меморијал изгледа потпуно другачије, каже Анатолиј Лисицин. Ових дана он је посетио Београд и Ново Гробље. Освећивању овог меморијала заједно са патријархом српским Иринејом, учествовао је и настојник Виталиј Тарасјев и митрополит волколамски Иларион. По речима Анатолија Лисицина, дивно се осећао:

Било ми је пријатно видети плодове свог рада и плодове рада оних који су ми помагали током сакупљања средстава. Већ смо видели први рестаурирани део, првих 196 споменика. Сви који су видели наше постигнуће су сагласни да ми нисмо само причали, већ и заиста урадили конкретан посао.

Радови на рестаурацији меморијалног дела Новог гробља у Београду требало би да буду готови 2014.године, када ће се у Европи обележити 100.-та годишњица почетка Првог светског рата.

(Глас Русија)

 

Poslednji put izmenjenoпетак, 23 новембар 2012 12:26
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING