Menu
СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Весна Веизовић: Кад материја поједе дух у души остаје амбис или како гинемо у информацином рату

Весна Веизовић: Кад материја поједе…

Св. Пајсије Светогорац: „...

Prev Next

Наручивао стрељања, па постао председник Србије

Наручивао стрељања, па постао председник Србије

Већина оних који ће ускоро бити ликвидирани, уопште нису требали да буду сарадници окупатора и сл, већ искључиво они који  би сутра могли својим ауторитетом да праве сметње комунистичкој власти.

 Пример како је функционисала ОЗНА од 1944, јер људи обично мисле да извршни део озне (батинаши и ликвидатори) био онај који је доносио одлуке ко ће и када кога ликвидирати...уопште није било тако, у Дрвару 1944 када је основана озна, донесена је одлука да се праве спискови "неподобних" особа који би могли сутра да праве проблеме у спровођењу комунистичке власти, и сви активисти НОП, поготово млађ, скојевци и сл, су добили инструкције да указују на то ко ће сутра да буде на списку за одстрел...поента је била да у сваком месту имају најмање 20 људи који ће бити стрељани, и ти спискови би били депоновани у комитетима а касније достављани ОЗНИ, тако да је већина оних који ће ускоро бити ликвидирани, уопште нису требали да буду сарадници окупатора и сл, већ искључиво они који би сутра могли својим ауторитетом да праве сметње комунистичкој власти, и зато су за те те спискове били задужени млађи који су по природи ствари били они који су оспоравали ауторитете...тако да је пресуда жртвама комунистичког система била донесена много пре него што се рат уопште и завршио...а ликвидатори су тек били одабирани, и то су углавном били они који су били „прелетачи“ (усташе, домобрани ...) или "покајници", тј. они који су били на супротној страни, или су се на неки начин компромитовали у НОП-у, али иницијатори - то су били узорни омладинци који су касније награђивани функцијама унутар државе.

Обзирома да комунистичка окупација Србије још траје, замислимо се ко су данас СКОЈ-евци на власти, какве су они спискове правили, ко су будући СКОЈ-евци и ко је на њиховим списковива за елиминацију.

# С.Г.

# Вук З. Цвијић

Добривоје Видић Баја, некадашњи председник Председништва Србије од 1978. до 1982, како показују документи с његовим потписом, наручивао је стрељања 1944. као секретар КПЈ за Ужички округ.

У извештају од 23. октобра 1944. за Покрајински комитет КПЈ за Србију, Видић пише да Андрију Мирковића, који је за време рата од нациста крио партизане, „треба ликвидирати“.

Мирковић је био носилац Албанске споменице, угледни трговац и председник општине пре рата, али је убијен почетком априла 1945. на захтев Видића, без судске пресуде, иако су се многи виђенији припадници партизанског покрета залагали да му се поштеди живот.

То се види и из Видићевог извештаја у којем се наводи да је Мирковић „несумњиво учинио услуге многим породицама партизана, међу којима породици Пенезића (Слободан Пенезић Крцун), па капетана Видаковића, а лично је крио Миленка Ковачевића Ткача, садашњег председника градског КОС“.

- Сада све те породице долазе да интервенишу за њега, молећи да му се одузме огромно богатство које је стекао као овлашћени немачки трговац (Мирковић није трговао за време рата), али да му се остави глава. Ми смо заузели оштар курс одбијајући сваку интервенцију - пише Видић, напомињући да је Мирковић „опасан злочинац кога треба ликвидирати“.

Мирковић је био прво ухапшен крајем 1944, али је интервенцијом многих из КП био пуштен. У то време 23. октобра Видић пише извештај и тражи његову ликвидацију.

На његов захтев, Мирковића хапсе 2. априла 1945, а убијен је неколико дана касније у околини Ужица.

У локалним новинама „Вести“, 11. априла објављује се наводна пресуда због које је Мирковић стрељан. Међутим, његова породица поседује документ из 1998. у којем Врховни војни суд наводи да не постоји документација да је против Андрије Мирковића вођен кривични поступак пред неким од војних судова.

Видић је од тада променио многе функције, био је и први човек Србије од 1978. до 1982. као председник Председништва, а умро је 1992. у 74. години живота. Гроб Мирковића, који је убијен у 53. години и који је за собом оставио петоро деце, још није пронађен. Сва његова имовина је и данас конфискована.

Конфискацијом су обухваћене: радња и кућа у Ужицу, кућа с плацем на Златибору, породично сеоско имање у Стапарима, кућа са шест станова у Београду, плац у Дубровачкој улици у Београду, новац, акције, хартије од вредности, сва покретна имовина.

Породица Мирковић, али и бивши чланови КП, наводе да је Видић узео део те имовине. Мирковићева супруга Милица с петоро деце избачена је на улицу и само захваљујући помоћи шире породице успела је да преживи.

Ужичани су још 1997. предложили рехабилитацију Мирковића. Иначе, у истом извештају Видић извештава како је стрељано 10 особа од којих троје „четнички пробисвети без пресуде, јер их не познаје народ нашег округа“. Наводи се и да су на принудни рад, који је међународним конвенцијама и тада био забрањен, послато 16 особа, међу којима „четири девојке, љотићевске и швапске курве“.

Неспорна аутентичност пронађеног документа

Историчар Срђан Цветковић, секретар Државне комисије за тајне гробнице, потврдио је за „Блиц“ аутентичност извештаја Добривоја Видића, који је сада у Архиву Србије.

- Извештај Добривоја Видића нашао је 1963. професор Раде Познановић у архиву Централног комитета Савеза комуниста Србије, преписао га и оверио препис. Државна комисија пописала је већ преко 53.000 особа страдалих у налету револуционарног терора крајем 1944. и почетком 1945. и евидентирала преко 211 потенцијалних тајних гробница. Овај извештај Добривоја Видића наћи ће се и на изложби „У име народа“, која ће бити отворена на пролеће - каже Цветковић.

# Блиц

Poslednji put izmenjenoсреда, 09 октобар 2013 09:41
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING