Menu
СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Весна Веизовић: Кад материја поједе дух у души остаје амбис или како гинемо у информацином рату

Весна Веизовић: Кад материја поједе…

Св. Пајсије Светогорац: „...

Prev Next

У Србији за пет долара три пута мање намирница него у САД

За пет долара у Србији може да се купи знатно мање хране него у Америци или Француској, а због монополизованог тржишта и мањка конкуренције, грађани Србије ће и убудуће бити приморани да купују прилично скупе намирнице, тврде стручњаци.

 

За пет долара у Србији може да се купи знатно мање хране него у Америци или Француској, а због монополизованог тржишта и мањка конкуренције, грађани Србије ће и убудуће бити приморани да купују прилично скупе намирнице, тврде стручњаци.

Портал www.buzzfeed.com урадио је истраживање колико се хране у различитим државама може купити за пет долара, а упоређиване су цене банана, кафе, јунетине, пива, кромпира, пиринча и других намирница.

Када смо те податке упоредили са ценама на нашем тржишту, испоставило се да све те производе плаћамо много скупље од житеља држава са много већим стандардом и квалитетом живота (погледајте графику).

- Овде конкуренција скоро да ни не постоји, а јавна је тајна да су власници трговинских ланаца уједно и већински произвођачи у Србији. Монопол је овде и произвођачки и трговачки и увознички. Докле год се та ситација не промени, нама ће бити овако како јесте – истиче Горан Паповић, председник Националне организације потрошача.

Зарада на шверцу хране

Колико је храна јефтинија у иностранству него у Србији сведочи и податак да се онима који је шверцују исплати да је овде продају и до 30-40 одсто јефтиније, без обзира на то што имају додатне трошкове набавке и транспорта до Србије.

Како каже, непостојање тржишног надзора и монополско тржиште су два основна проблема за овакву ситуацију. Јер, како каже, да постоји тржишни надзор, онда би и Србија била привлачнија за друге трговинске ланце.

И економиста Института за истраживање тржишта Саша Ђоговић каже да су монопол и непостојање конкуренције главни узроци што храну плаћамо скупље него развијеније земље.

- У тим земљама много је већа конкуренција и више је трговинских ланаца. Код нас, нажалост, имамо монополску структуру у појединим секторима, мањак нових инвестиција и непримењивање закона. Све то условљава више цене него што је случај с другим земљама, где имате много већу конкуренцију – наводи Ђоговић.

Међутим, како каже, када је у питању регион, иако Србија има мање просечне плате него, на пример, Црна Гора, овде се ипак може купити минимална потрошачка корпа за мање новца, него што је случај са Црном Гором.

Извор: Блиц

Poslednji put izmenjenoпонедељак, 06 мај 2013 22:24
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING