Menu
СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Весна Веизовић: Кад материја поједе дух у души остаје амбис или како гинемо у информацином рату

Весна Веизовић: Кад материја поједе…

Св. Пајсије Светогорац: „...

Prev Next

Излаз из рецесије намештена статистика

Економски аналитичари опрезни према подацима да је Србија формално изашла из рецесије. Рано је за за оцене за целу годину. Незапосленост и даље велики проблем.

Економски аналитичари опрезни према подацима да је Србија формално изашла из рецесије. Рано је за за оцене за целу годину. Незапосленост и даље велики проблем.

Подаци да је Србија у првом кварталу и формално изашла из рецесије забележивши раст бруто домаћег производа (БДП) од 1,9 одсто, представљају охрабрујући сигнал, али и је рано за извођење економских закључака за целу годину, поготово ако се има у виду да нема раста запослености, оценили су економисти у изјавама Тањугу.

Професор Београдске банкарске академије Исмаил Мусабеговић подсетио је да рецесија значи да узастопно два квартала нема раста БДП-а, те да је довољан раст у једном тромесечју да се прекине тај минус и онда је земља изашла из рецесије.

„Главно је то што је Фијат почео да извози, тако да то су статистички подаци који су добри. Међутим, реално рецесија није само статистика“, рекао је Мусабеговић додајући да, ипак, постоје показатељи да се ствари крећу у добром правцу.

Према његовим речима, проблем је и што се раст рачуна у односу на претходну годину када је „све било потпуно смањено“, и потребно је да се позитиван тренд настави барем следећих неколико квартала, па да се види прави помак.

Економиста Мирослав Здравковић оценио је да о уласку или изласку из рецесије „нема смисла говорити док опада број запослених у земљи“.

Он је подсетио да су у овој години велика очекивања у погледу пољопривредне производње и ако не буде велике суше у јулу ова година би могла да буде економски изузетно добра.

„Очекивања у погледу пољопривредне производње су да ће бити већа за 30 одсто, што аутоматски значи враћање на претпрошлогодишњи ниво, јер смо прошле године имали пад 20-25 одсто“, навео је Здравковић.

Он је напоменуо и да је тачно да је у марту забележена рекордно висока вредност месечног извоза с тенденцијом даљег раста, али да тек треба сагледати какви ће бити резултати прехрамбене индустрије због афере са афлатоксином у млеку.

„Ушли или изашли из рецесије небитно је док пада број запослених, ово је само формални статистички податак“, рекао је Здравковић.

Министарство финансија и привреде саопштило је данас да је у првом тромесечју ове године српски извоз остварио раст од 22 одсто у односу на исти период прошле године, индустријска производња је почела да се опоравља, забележивши раст од 5,2 одсто, бруто домаћи производ повећан је за 1,9 одсто, чиме јеекономија формално изашла из рецесије.

 

 

Poslednji put izmenjenoпонедељак, 06 мај 2013 23:06
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING