Menu
СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Весна Веизовић: Кад материја поједе дух у души остаје амбис или како гинемо у информацином рату

Весна Веизовић: Кад материја поједе…

Св. Пајсије Светогорац: „...

Prev Next

Како је Исланд “средио” банкаре

Како банке могу бити позване на одговорност? Исланд је именовао тим истраживача који испитују преваре тамошњих банкара, а починиоце шаље на суд.

 

Како банке могу бити позване на одговорност? Исланд је именовао тим истраживача који испитују преваре тамошњих банкара, а починиоце шаље на суд.

Ево неких одломака из овог исландског “трилера уживо”.

Пре економске кризе, Олафур Хауксон радио је као полицијски комесар у малом лучком граду од 6500 становника, насуканог на крају вечито смрзнутог полуострва.

Од 2009, Олафур проналази оне који су играли улогу у економском колапсу земље 2008. године, и приводи их пред лице правде.

Крајем 2008, исландски мехур је пукао као последица позајмица високог ризика које су у почетку и проузроковале кризу у Сједињеним Америчким Државама.

Две недеље након драматичног суноврата Лехман Бротхерс, у земљи су три највеће банке – у вредности од 923 одсто бруто домаћег производа (БДП) – пропале.

Америчка криза је у трену збрисала и Исланд, вредност круне је пала, а није постојао никакав смислен подухват захват у исландској економији којим би се евентуално могао да спречи пад. Шестог новембра 2008, тадашњи премијер је уживо на телевизији завршио свој говор молећи Бога за “спас острва”.

Од тог кобног дана, Исланд је познат по својим проблемима. У 2009, Исланђани, иако традиционално не демонстрирају јавно, око социјалних проблема, на улицама су избацили сав свој бес уперен против политичара и “нео-Викинга” из царства финансија, оптуживши их за издају.

“Револуцијом шерпи и тањира” тадашња острвска политичка гарнитура из редова конзервативаца била је присиљена на повлачење.

Један од захтева тог покрета био је да они који су профитирали од економске ситуације и који су гурали Исланд у економски понор треба да буду изведени пред правду.

Рани парламентарни избори 2009 су на власт избацили левицу. Нови премијер, Јоханна Сигурдардотир, желела је да брзо именује специјалног тужиоца који би истражио узроке кризе. Али, правог кандидата који је поднео захтев на ту функцију било је немогуће пронаћи.

Олафур Хауксон изолован у својој малој провинцијској станици полиције, имао је ту част јер није имао никакве везе с елитом оптуженом да ово острво гура у банкрот.

Упркос његовом апсолутном неискуству по питању економског права, био је заправо једини који је поднео пријаву за овај посао. Више од три године након његовог именовања, он сам признаје како се “тек однедавно осећа лагодније на својој функцији”.

Стартујући на почетку с петочланим тимом, данас управља групом од преко сто помоћника.

Њихов је терет двострук: “С једне стране, истражујемо све сумњиве радње, преваре и кривична дела почињена пре 2009, ас друге стране подносимо тужбе против осумњичених како бисмо судили и сами себи”, објашњава Хауксон.

Ово је “потпуно нова” метода, која истражиоцима омогућава да “следе случај”, а правосудна структура “упозна природу свих ових случајева добро као свој џеп”. То је неопходно како би “могли да се ваљано надмећемо против добро припремљених бранилаца”.

Како би се олакшао посао државног тужиоца, Влада је изменила закон о банкарским тајнама.

“Уживамо и пуну међународну сарадњу”, истиче Олафур Хауксон.

До данас су успели да подигну неке оптужнице. Два бивша службеника банке, први су доведени пред суд, и сада служе затворске казне од четири и по године.

Бивши начелник Главног штаба министра финансија у време избијања кризе, Балдур Гудлаугсон, осуђен је на две године затвора јер је трговао осетљивим информацијама.

У новије време, Сигурдур Еинарссон, бившем председнику Управе банке Бауптхинг пресудом је наложено да банци надокнади 500 миллиона исландских круна – 3,2 милиона евра – док му је имовина замрзнута.”

Остали чекају свој дан на суду. Јон Тхорстеинн Оддлеифссон, бивши управник ризнице у Ландсбанки, ускоро би требало да открије каква му је судбина, као што би то требало да сазна и Ларус Велдинг, први човек Глитнир банке.

Већина оних на које је истрага усмерена су бивши службеници из банкарског сектора, или су до кризе били чланови одбора проблематичних банака. Ови осумњичени Исланђани често одлучују да се одселе у иностранство – у Луксембург, на пример – како би унапредили и наставили своје каријере. Њихово раздвајање чини задатке Хауксоновог тима још компликованијим и деликатнијим. Ипак, он и даље трага, а његов тим води истраге и ван Исланда, у иностраним друштвима зависним од исландских банака, што укључује и испитивање страних држављана.

Деловање Олафура Хауксона изавало је снажне критике међу становништвом.

“Знамо да све су очи уперене у нас, и зато не смемо да погрешимо”, каже он, “али би свако пожуривање истражних процеса и радњи неминовно довело до грешака. С обзиром на тренутни контекст – када сваки Исланђанин гаји огромно неповерење према институцијама – морамо, више него икада, бити беспрекорни.“

Тешко је бити “беспрекоран” у друштву у којем је пракса преиспитивања већ дуго времена стандард.

У мају су два члана тужиочевог тима продали информацију за 30 милиона круна – 191, 000 евра – од тајанственог наручиоца. Двојица бивших полицајаца истражују случај.

Ради се о осигуравајућем друштву у које је раније Исландска Централна Банка уложила своје деонице, које су потом изгубиле своју вредност. Две особе су оптужене за кршење тајности своје функције, суспендовани су и послати у пензију.

“Чишћење” то јест чистка исландског финансијског система, како Олафур Хауксон воли да зове свој посао , неће одмах имати ефекта. С обзиром да је крајњи рок окончања истраге 2015., специјални тужилац гаји наду да ће се једнога дана Исланд , чија је економија у последње време лагано оживела , “осврнути и бити поносан на лекције извучене у прошлости”.

ВАСЕЉЕНСКА

Poslednji put izmenjenoсубота, 18 мај 2013 12:49
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING