Menu
СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Весна Веизовић: Кад материја поједе дух у души остаје амбис или како гинемо у информацином рату

Весна Веизовић: Кад материја поједе…

Св. Пајсије Светогорац: „...

Prev Next

КАКО ЈЕ ДИЈАМАНТ КУПЉЕН ДИЈАМАНТОВИМ НОВЦЕМ?

ДА ЛИ ЋЕ СЕ У СРБИЈИ ПОНОВНО ОТВОРИТИ ИСТРАГА ПРОТИВ ХРВАТСКОГ ТАЈКУНА ТОДОРИЋА ИЛИ ЋЕ И ДАЉЕ ОН БИТИ ЈЕДАН ОД НЕДОДИРЉИВИХ.

 

ДА ЛИ ЋЕ СЕ У СРБИЈИ ПОНОВНО ОТВОРИТИ ИСТРАГА ПРОТИВ ХРВАТСКОГ ТАЈКУНА ТОДОРИЋА ИЛИ ЋЕ И ДАЉЕ ОН БИТИ ЈЕДАН ОД НЕДОДИРЉИВИХ

Ранија власт у Србији, коју је контролисао бивши председник Борис Тадић, због политичких последица и добрих односа с Хрватском, наводно вршила притисак на српско правосуђе, тужилаштво и полицију, да против Дијаманта не буде покренута истрага и подигнута оптужница против најбогатог хрватског тајкуна.

ЗАГРЕБАЧКИ ПОРТАЛ Дневно, преноси писање Инсајдер ексклузива о томе да су променом власти у Србији и хапшењем Мирослава Мишковића почела нагађања да ли ће српске правосудне власти поновно отворити истрагу око сумњиве приватизације предузећа Дијамант из Зрењанина, у чијем контексту се, наводно, помиње и власник Агрокора, Ивица Тодорић. Овај хрватски тајкун 2005. године преузео 67 посто зрењаниске фабрике уља 30 милиона евра.

Ранија власт у Србији, коју је контролисао бивши председник Борис Тадић, због политичких последица и добрих односа с Хрватском, наводно вршила притисак на српско правосуђе, тужилаштво и полицију, да против Дијаманта не буде покренута истрага и подигнута оптужница против најбогатог хрватског тајкуна. Документација о овом предмету налазила се и у Савету за борбу против корупције Владе Србије, у време када је Саветом председавала покојна Верица Бараћ, која је и сама сведочила о политичким притисцима како би се обуставила криминалистичка обрада «случају Дијамант».

Нова власт у Србији одлучила је да из фиоке извуче предмете који су скривани у време власти Бориса Тадића.
 Ваљда охрабрен досадашним хапшењима Петар Прентовић, један од значајнијих тадашних акционара Дијаманта, поднео је кривичну пријаву против директора Дијаманта Саве Кнезовића и власника Агрокора Ивице Тодорића.

У пријави се наводи да је Дијамант продао Агрокору 20 милиона литра сировог уља по цени од 33,50 динара по литри, док је фабричка цена по калкулацији била 38,90 динара. Овим је направљен губитак од 5,40 динара по литри. У исто време Агрокору је продато 7 милиона литара амбалажираног уља, по цени од 0,61 евра по литар, а извозна девизна цена, по ценовнику фабрике, износила је тада 0,72 евра по литри. На ова два посла Дијамант је имао губитак око два милиона евра, наводи се у кривичној пријави Петра Прентовића.

- У овом послу направљена је велика материјална штета Дијаманту. С обзиром да је цена уља у Хрватској двоструко већа него у Србији, Агрокор је добио огромну материјалну корист. Све то не би било запажено да тим истим новцем њен власник Ивица Тодорић није докапитализирао Дијамнт и постао један од власника фабрике – каже Прентовић.
- Седамнаестог маја 2005. године Дијамант је добио сагласност да емитује нових 86 хиљада 636 деоница серије Д05 за познатог стратешког купца, Сееи Фонд из Беча. Хрватски извори наводе да је Ивица Тодорић, власник Агрокора један од оснивача Фонда, али да су већински власници поједине немачке и аустријске фирме и банке. Ово је била тз. затворена продаја, јер деонице нису продаване јавно, већ унапред утврђеном купцу. Фонд из Беча је уплатио 11 милиоуна евра и обавезао се да уложи још најмање 17 милиона евра у унапређење производње. При томе стављена му је забрана да тако купљене деонице отуђи пре истека рока. ов налази, каки подаци, пише Инсајдер ексклузив налазе се и у службеном Извештају српске безбедносно информативне агенције (БИА) из 2009.године, која је спроводила одређене истражне радње у Случају Дијамант, после кривичне пријаве Петра Прентовића.
У својој кривичној пријави против Саве Кнежевића, директора Дијаманта и Ивице Тодорића, од 26. јула 2005. године, коју је поднео Окружном јавном тужилаштву и полицији у Зрењанину, Прентовић је детаљно описао Тодорићеву и Кнежевићеву превару, односно како је извлачењем новца из Дијаманта у договору са Кнежевићем, Тодорић, новцем Дијаманта, купио спорне деонице ове српске фабрике.
- Из свега овога се види да Саво Кнежевић жели на све могуће начине, служећи се свим и свачим, да Дијамант прода фирми Агрокор из Загреба иако располаже спорним деоницама – закључио је Прентовић у својој кривичној пријави, на темељу које је својевремено и иницирана истрага у Случају Дијамант.
Међутим, БИА-е која је својевремено били ангажована на Случају Дијамант, утврдила и одређене ствари које указују на то како су Сава Кнежевић и Ивица Тодорић имали неку врсту тајног ортачког уговора и на основу таквог ортачког уговора или договора спровели приватизацију Дијаманта, односно спровели у дело Тодорићево преузимање овог српског предузећа. На то указују и налази из дела оперативног извештаја оперативаца БИА-е о Случају Дијамант из 2009. године.
Дана 31. марта 2005. године, у Београду је основано трговачко предузеће Сидра д.о.о. Београд, чија је директорка била Љубица Кнежевић, супруга Саве Кнежевића и сестра Петра Прентовића. То предузеће страног порекла регистровано је на кућној адреси породице Кнежевић у Београду. Оснивач, са новчаном уплатом од 500 евра било је офф-шор предузеће с Девичанских острва, под називом Адисон Интертрејд ИНЦ. «Дана 6. априла 2005. године извршена је допуна вредности уложеног капитала, тако што је у капитал предузећа, као неновчани износ, уписано 81 хиљада 872 деонице прдузећа Дијамант, у вредности од 10,2 милиона евра. Ова промена је уписана у Централни регистар, али није познато ко је те деонице унео… Од свих варијанти чини се највероватнијом да је Кнежевић те деонице претходно продао оснивачу офф-шор компаније на Девичанским островима, али се то не може сазнати јер је оснивач анониман. Оснивач може да буде и Сава Кнежевић, чиме би опрао новац, његова супруга Љубица, Ивица Тодорић или сви они заједно» – стоји у извјештају БИА-е из 2009. године.

Посебна занимљивост овог случаја, у светлу недавног хапшења најбогатијег српског тајкуна Мирослава Мишковића, крије се и чињеница да је Тодорић операцију куповине Дијамантових деоница обављао управо преко својег партнера Мирослава Мишковића, односно преко компаније унутар Мишковићевог Делта Холдинга – Делта Брокера, како то доказују детаљи из наведеног извештаја из 2009. године. Иначе, фирма Делта Брокер такође је умешана у аферу у којој се тренутно у Србији води истрага против ухапшеног Мишковића, а међу недавно ухапшенима у Београду био је и директор ове Мишковићеве компаније, Предраг Филиповић. Пошто је, Делта Брокер већ под истрагом, сасвим је извесно да ће се ускоро поново отворити и истрага у Случају Дијамант, тим више што треба да се утврдити не само ортачки однос Тодорића и Кнежевића, него и могуће постојање таквог ортачког уговора или договора између Тодорића и Мишковића због чега је Мишковићева компанија била умешана и у незаконитости око Агрокоровог преузимања Дијаманта Зрењанин.

На дан 2. августа 2005. године почело је трговање деоницама Дијаманта на Београдској берзи. Највећа продаја обављена је управо тог дана. Агрокор је купио 28 хиљада 621 деоницу по цени од 12 хиљада 500 динара, преко брокерске куће Делта. Своје деонице на продају су тада понудили најближи сарадници Саве Кнежевића, који су у просеку поседовали од три до пет хиљада деоница. Пожурили су да се ослободе «врућих» деоница, с обзиром да се пред Општинским судом још води спор око деоница који су покренули пензионери Дијаманта.
Ови наводи доказују сумње из кривичне пријаве Петра Прентовића, који тврди како су Кнежевић и Тодорић имали тајни договор око Агрокоровог преузимања Дијаманта, па је тај договор проведен с једне стране склапањем штетних уговор Дијаманта и Агрокора код продаје сировог и рафинираног уља. Из овог посла Агрокор сва средства преусмерио је на куповину деоница Дијаманта, док је с друге стране Сава Кнежевић са групом својих најближих сарадника контролисао значајан пакет деоница, које су, очигледно, на темељу тајног договора с Тодорићем одлучили на продају управо у тренутку када се као купац деоница појавио Тодорићев Агрокор.

Прентовић је својевремено под притисцима одбио да повуче своју кривичну пријаву и одлучио се да продужи кривични прогон Кнежевића и Тодорића. Сада, после политичких промена у Београду, чини се како ће надлежне институције отворити и овај дуго скривани досје Случаја Дијамант. Кад је већ Тодорић недодирљив за хрватско правосуђе, у Србији не ужива политичку заштиту коју је несумњиво уживао у време власти Бориса Тадића.<

Међу првим хрватским инвеститорима у Србију је дошао „Агрокор“ Ивице Тодорића и то фебруара 2003. године, када је по цени од 10,25 милиона евра купио српску фабрику сладоледа и смрзнуте хране „Фриком“! У међувремену „Агрокор“ је постао власник „Дијаманта“, Кланице у Пландишту, „Кикиндског млина“, ланца хипермаркета „Идеа“, “Мивеле“, „Нове слоге“ из Трстеника, „Златног трага“ из Лесковца… За 6,5 милиона евра Тодорић је пазарио више од 25.000 квадрата фабрике „ИМТ“ одливака на новом Београду и то уз обећање да ће ту градити дистрибутивни центар за „Фриком“, али то није учинио, већ је изненада отворио супермаркет „Идеа“. Јавност у Србији је недавно сазнала да је Тодорићев „Агрокор“, преко маркета „Идеа“, постао власник београдског биоскопа „Вождовац“ и „Јадран“, који се иначе налази у непосредној близини Трга Републике у Београду. Интересантно је да маркетиншке услуге Тодорићевим фирмама, „Идеа“ и „Дијамант“, пружа компанија „Мултицом“ чији је сувласник Драган Ђилас, градоначелник Београда и високи функционер Демократске странке.
Иза Тодорића стоји новац ЕБРД-а!

Доста примера указује на то да Хрватске фирме, међу којима је лидер „Агрокор“, имају велике претензије према познатим српским брендовима, природним ресурсима, а првенствено према прехрамбеној индустрији. Вероватно се руководе логиком да је боље купити целокупна српска предузећа, него на тржиште Хрватске увозити производе тих истих предузећа из „српских руку“. А заправо са каквим претензијама на српско тржиште гледа власник „Агрокора“ и хрватски тајкун Ивица Тодорић, можда најбоље сведочи једна од његових скорашњих изјава: „Да сам ја из Србије, пуно бих мање улагао у Хрватску. Како видим, у Србији има много више прилика за улагање него што је то случај у Хрватској“, искрено је признао Тодорић („Пресс“, 30. 6. 2010.).

И не чуди, јер према његовим речима, „Агрокор“ у Србији годишње оствари промет од 600 милиона евра, од чега је 40 милиона евра промет по основу извоза. По аналогији, у јавности је присутно мишљење: да што је за Србију Мирослав Мишковић, то је за Хрватску Ивица Тодорић. Свакако да један другоме јесу конкуренција, али и сам Тодорић признаје да се „најмање једанпут месечно“ чује са Мишковићем и да „Делта“ и његова компанија „јако добро сарађују“.

Нема никакве сумње да је жеља и циљ ЕУ да управо Хрватска буде „лидер у региону“, па је у том смислу јасно зашто експанзију „Агрокора“ Ивице Тодорића на српском тржишту економски потпомаже ЕБРД. У октобру 2008. године, „Агрокор“ је од ЕБРД добио кредит од 70 милиона евра и то у сврху повећања капитала компаније и ширење пословања трговинског ланца „Идеа“ у Србији. То је представљало први кредит који је ЕБРД уложила у развој трговине у Србији, и то ни мање ни више него преко Ивице Тодорића. Месеца маја 2009. године, ЕБРД је одобрио још један дугорочни кредит „Агрокору“ у вредности од 50 милиона евра. А 2006. године, ЕБРД је у „Агрокор“ инвестирала 110 милиона евра, па је самим тим постала власник удела од 8,33 одсто у Тодорићевој компанији.

Случај донације хрватског тајкуна Ивице Тодорића у висини од 50 милиона евра за рачун војвођанског одбора Демократске странке, говори такође о “функцији” српских банака. Наиме, трансакција је обављена добрим делом преко Тесла банке, хрватске испоставе Развојне банке Војводине. На дознаци је, међутим, писало да је тај новац “позајмица”, с тим што постоји посебан анекс уговора по коме је кредит бесповратан, ако после избора, владајуће странке у Војводини омогуће зајмодавцима одређене повластице!

Власт је испразнила рачуне не само Фонда за капитална улагања већ и свих осталих фондова којима управља Извршно веће Војводине, а Развојна банка је очерупана.

Отац Ивице Тодорића био је један од вођа МАСПОК у Хрватској,а успон њихове компаније у Хрватској се у тамошњим медијима везује за блискост владајућој странци ХДЗ и Фрањи Туђману.

Тајкун Ивица Тодорић највећи је хрватски инвеститор у Србији. У нашу земљу је ушао 2003. године куповином фабрике сладоледа, смрзнутог воћа и поврћа „Фриком“, а годину дана касније и уљаре „Дијамант“, где је уз мираз добио и на десетине хиљада хектара најплодније земље у Војводини. Тодорић је власник трговачког ланца „Идееа“, који је почео да се шири куповином „Свислајон гроса“, који је био у власништву Родољуба Драшковића, брата Вука Драшковића.

# patriotainfo

 

Poslednji put izmenjenoнедеља, 23 јун 2013 11:28
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING