Menu
СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Весна Веизовић: Кад материја поједе дух у души остаје амбис или како гинемо у информацином рату

Весна Веизовић: Кад материја поједе…

Св. Пајсије Светогорац: „...

Prev Next

Hormoni sreće- Serotonin i Endorfin

Kada ih imate dovoljno, osećaće te se odlično, ali ako ih je premalo

 

 

Serotonin i endorphin se popularno nazivaju hormonima sreće.

Kada ih imate dovoljno, osećaće te se odlično, ali ako ih je premalo, bezvoljnost, nesanica, glavobolja će vas obuzeti.

Istraživanje je dokazalo da nivo hormona sreće, serotonina, zavisi i od toga koliko smo ga dobijali u u detinjstvu. Međutim, nasledne osobine i iskustva iz detinjstva čine samo 50 odsto našeg potencijala da budemo srećni, a za ostalo smo odgovorni sami.

Naučnici tvrde da je svakom čoveku potreban samo 21 dan da nauči da bude srećan, jer je toliko potrebno da se mentalnim vežbama stvore navike u mozgu. Dodaju da je još dva meseca učenja potrebno da se navike prenesu u svakodnevni život.

Recept za sreću čine redovna doza smejanja i briga za druge. Smeh stimuliše hemijske reakcije u mozgu da bi se lučio serotonin, pa se zato nasmejani ljudi osećaju mnogo bolje od drugih. Kada pomažemo ljudima oko sebe, bilo da su oni naši prijatelji ili potpuni stranci, osećamo se bolje jer imamo svest o tome da smo uradili ono što je ispravno .

Serotonin ima razne funkcije – ubrzava motorne funkcije, reguliše krvotok u mozgu, utiče na regulaciju telesne temperature, ima analgetičko dejstvo, utiče na apetit (odnosno smanjuje ga), ukoliko ga ima previše smanjuje seksualnu želju ili onemogućava erekciju kod muškarca. Njegov uticaj na raspoloženje najčešće se povezuje sa depresijom. Ukoliko postoji smanjeno stvaranje serotonina u nervnom sistemu, dolazi do poremećaja raspoloženja u vidu depresije, a veoma je česta i anksioznost. U praksi se pokazalo da deperesija zavisi od mnogo faktora, i da nije serotonin jedini krivac za njeno nastajanje. Ali, činjenica je da se depresija i anksioznost leče grupom lekova koji povećavaju nivo serotonina u mozgu.

Endofin se ne luči konstanto kao serotonin, nego samo u pojedinim situacijama, kada smo pod velikim stresom, osećamo bol, opasnost ili nešto jako lepo. Endorfin se stvara po potrebi. Da bismo imali povišen endorfin trebalo bi stalno da radimo nešto jako prijatno ili jako neprijatno. Tako da on nije povezan sa globalnim osećajem zadovoljstva, dok serotonin jeste. Ali, ako neko stalno ponavlja neke aktivnosti koje konstantno utiču na stvaranje endorfina, kao što je preterano vežbanje, onda mogu postati zavisni od tog osećanja prijatnosti. Da bi se endorfin stvarao, intezitet vežbanja mora stalno da se povećava do granice bola i izdržljivosti. Zato se dešava da neko može da vežba i po 12 sati.

Kod muškaraca se serotonin stvara čak i do 52 odsto više, pa se pretpostavlja da su žene zbog toge podložnije depresiji. Ali, za ovo postoji psihološko objašnjenje: naime postoje određene emocije koje su poželjne i nepoželjne kod muškaraca i kod žena. Pa tako je muškarcima dozvoljeno da budu ljuti, besni, gnevni, agresivni, dok je ženama sve ovo “zabranjeno”, ali je zato normalno da budu plačne, tužne, nesrećne, jadne… što muškarcima, nije dozvoljeno. A već smo rekli da emocije utiču na nivo serotonina, stoga je moguće da je to razlog zbog čega jači pol ima više ove supstance. Oni su agresivniji, više sebe podržavaju, samouvereniji su… a žene su naučene da budu pasivne i kada imaju neki problem. Inače, serotonin i endorfin stvaraju se u odgovarajućim količinama za funciju koju imaju u datom trenutku. Sav višak se razgrađuje i vraća u neuron koji ga je proizveo .

Ukoliko nemate dovoljno seratonina, onda se smanjuje i nivo melatonina u organizmu, što može da poremeti ciklus spavanja, koji je kod depresije uvek narušen.

Interesantno je i da se neke vrste depresije leče jakim svetlom, koje takođe utiče na nivo serotonina i melatonina. Ovo su takozvane „sezonske depresije“ i javljaju se u delu godine kada ima manje svetla.

Poslednji put izmenjenoнедеља, 02 јун 2013 15:40
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING