Menu
СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Весна Веизовић: Кад материја поједе дух у души остаје амбис или како гинемо у информацином рату

Весна Веизовић: Кад материја поједе…

Св. Пајсије Светогорац: „...

Prev Next

Depresija - teška muka

U Srbiji od depresije boluje oko 300.000 ljudi, a lekari upozoravaju da bi ova bolest do 2020. godine mogla biti druga po učestalosti, odmah posle kardiovaskularnih oboljenja. Od nje pate osobe svih uzrasta i rasa, i oba pola, mada statistike pokazuju da žene obolevaju dva puta češće nego muškarci.

 

 

U Srbiji od depresije boluje oko 300.000 ljudi, a lekari upozoravaju da bi ova bolest do 2020. godine mogla biti druga po učestalosti, odmah posle kardiovaskularnih oboljenja. Od nje pate osobe svih uzrasta i rasa, i oba pola, mada statistike pokazuju da žene obolevaju dva puta češće nego muškarci.

Stručnjaci naglašavaju da problem treba ozbiljno shvatiti, okaniti se nepromišljenih izjava. Jer dok mnoge osobe koje pate od depresije negiraju svoju bolest, druge olako, zbog banalnih ljubavnih svađa, tri puta dnevno izjavljuju da su u depresiji.
A sa ovom bolešću nije se igrati. Za početak, depresiju treba odvojiti od tuge jer ona nije privremeno raspoloženje već psihički poremećaj koji zahteva lečenje.

SVAKA VELIKA PROMENA MOŽE BITI OKIDAČ ZA DEPRESIJU
– Granicu između tuge, depresivnog raspoloženja i depresije čine intenzitet i trajanje. Tuga je normalno stanje duha i javlja se nakon velikog gubitka. Depresivan čovek ima osećaj da je izgubio deo sebe, dok tugu uvek izaziva gubitak nekoga ili nečega iz okruženja – kaže Gordana Marić, psihoterapeut.
Na depresiju, kaže naša sagovornica, treba posumnjati onda kada tužno raspoloženje traje dugo i kada ništa od onoga u čemu je neka osoba uživala u njoj više ne može da izazove radost.
Okidač za depresiju može biti svaka velika promena u životu, preseljenje, gubitak posla ili voljene osobe ili pak, kako je to Frojd govorio, svakodnevna beda. Simptomi su različiti, ali je najbitnije prepoznati ih i biti dovoljno zreo za suočavanje s problemom. Ukoliko se na vreme reaguje, mesta za brigu nema jer se ova bolest najuspešnije leči uz samo malo više brige o sebi.

VEŽBANJE I DRUŽENJE LEČE LAKU DEPRESIJU
– Pobede li predrasude i nemar, bolest može uzeti maha i učiniti vam život besmislenim i nepodnošljivim. Čovek može sam da tuguje, ali ne može sam da se bori s ozbiljnom depresijom jer kao što negujemo kosu, zube, ruke i telo tako treba negovati i mentalno zdravlje – kaže Gordana Marić.
Uzroci depresije, objašnjava naša sagovornica, ne mogu da se generalizuju, ali su poznati faktori koji doprinose razvoju ove bolesti. Među njima su genetika, teško detinjstvo, menstrualni ciklus i porođaj kod žena, pritisak u porodici ili na poslu, gubitak voljene osobe, finansijska kriza, somatske bolesti, alkohol, droga, ali i pojedine osobine poput pesimizma, perfekcionizma, neprilagodljivosti.
Kod ljudi koji su skloni depresiji i koji sve vide crno, pozitivna promena takođe može biti okidač za depresiju zbog patološkog osećaja krivice i samokažnjavanja.
– Ukoliko imate simptome lake depresije, tužni ste i utučeni, problem možete da rešite pojačanom fizičkom aktivnošću i druženjem s ljudima koji vam prijaju – kaže Marićeva. – Međutim, ukoliko depresija potraje, neophodna je stručna pomoć.

TERAPIJA UVEK USPEVA
Gordana Marić smatra da terapija počinje onog časa kad čovek kod sebe prepozna simptome depresije. I da najbolje rezultate daje rad s psihijatrom ili grupom za podršku. Svako se tako lakše nosi sa svojim problemima.
– Terapeut će vas podsticati da opet vidite pozitivne stvari u životu, dok ćete zahvaljujući grupnoj terapiji shvatiti da niste sami, da imate iste muke i iste ciljeve kao neki drugi ljudi, i da ćete ih zajedno lakše prebroditi.
Naša sagovornica dodaje da depresija može da se leči i lekovima i uz pomoć terapeuta. Ističe da antidepresivi nikako ne smeju da se piju bez konsultacije s lekarom .
– Terapija se određuje na osnovu tegoba bolesti, drugih oboljenja i lekova. Depresija se vodi kao biološka bolest i dobro reaguje na lekove, ali ja smatram da je psihološki uslovljena i da su lekovi dobri samo u početnom stadijumu. Rad sa psihoterapeutom je daleko delotvorniji – objašnjava Gordana Marić i naglašava da je u lečenju depresije najvažnije biti strpljiv i istrajan.

DA
1. Vežbajte, trčite, šetajte, to podstiče lučenje endorfina, hormona sreće
2. Držite se dnevne rutine. Manjak sna i loša ishrana ne pomažu
3. Priuštite sebi nešto lepo – koncert, šetnju, kupovinu…
4. Provodite što više vremena napolju jer svež vazduh i sunce čine dobro telu
5. Vodite dnevnik jer će vam to pomoći da sredite misli


NE
1. Ne stidite se svoje bolesti i stanja
2. Ne izbegavajte ljude, socijalizacija popravlja raspoloženje
3. Nemojte da pijete alkohol, on pojačava depresiju
4. Ne postavljajte sebi nerealne ciljeve
5. Ne gubite strpljenje

Blic

Poslednji put izmenjenoчетвртак, 13 јун 2013 20:20
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING