Menu
СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Весна Веизовић: Кад материја поједе дух у души остаје амбис или како гинемо у информацином рату

Весна Веизовић: Кад материја поједе…

Св. Пајсије Светогорац: „...

Prev Next

“ПРАВИЛНИК О СМРТИ”: КАНЦЕРОГЕНИ АДИТИВИ У МЕСУ НА ТРПЕЗАМА ГРАЂАНА СРБИЈЕ

Под заштитом министра пољопривреде Горана Кнежевића, у Србији се продаје месо обогаћено хормонима, антибиотицима и седативима. Дозвољено је да се у храну додаје канцерогени адитив Е407 који изазива рак дебелог црева. У храни за стоку дозвољена је салмонела, додају се и седативи. Дозвољена је продаја виршли и кобасица које не садрже ниједан грам животињских протеина. Новинаре који истражују ове теме прозвођачима цинкари лично министар, како би заштитио профите које остварују од продаје ђубрета, које је упаковано као храна…

 

 

Под заштитом министра пољопривреде Горана Кнежевића, у Србији се продаје месо обогаћено хормонима, антибиотицима и седативима. Дозвољено је да се у храну додаје канцерогени адитив Е407 који изазива рак дебелог црева. У храни за стоку дозвољена је салмонела, додају се и седативи. Дозвољена је продаја виршли и кобасица које не садрже ниједан грам животињских протеина. Новинаре који истражују ове теме прозвођачима цинкари лично министар, како би заштитио профите које остварују од продаје ђубрета, које је упаковано као храна…

Словеначка фирма Перутнина Птуј, српски произвођач Матијевић, и скоро сви други произвођачи у нашој земљи, продају грађанима месо, у коме се налазе хормони раста, седативи, и антибиотици, понекад је и бактериолошки неисправно, сазнаје Таблоид из разговора са доктором ветерине Мирославом Стојшићем, и другим стручним саговорницима.

Под заштитом министра Горана Кнежевића у дечију храну могуће је ставити и адитиве за које стручњаци тврде да су канцерогени…

-Канцерогени адитив Е407 који изазива улцеративни колитис, у Србији је дозвољено стављати чак и у дечију храну. На паковању овог адитива пише да узрокује рак дебелог црева. Стављају га у готово све месне прерађевине, прича Стојшић и на наше питање којим законом је то дозвољено он објашњава да се ради о "Правилнику о квалитету уситњеног меса, полупроизвода од меса и производа од меса".

-У питању је "Правилник Смрти", ироничан је наш саговорник. Каже, Правилник је пре неколико година усвојила комисија у којој су били, Сања Ћелебичанин, начелник Републичке ветеринарске инспекције, Илија Вуковић, професор Ветеринарског факултета, Љиљана Петровић, професор Технолошког факултета, а са њима у комисији су били и сви већи представници месне индустрије.

-Да је такав правилник донесен у време Тита, мислим да би их све стрељали, резигниран је Стојшић објашњавајући да је, прошле године вршиоц дужности Управе за ветерину, Министарства пољопривреде Иван Сочо најавио да планира да суспендује овај Правилник.

-Кнежевић га је одмах сменио и оставио на снази "Правилник смрти", прича он.

Јасно је да је министар тим потезом заштитио профите свих оних који у храну гурају канцерогене адитиве!

Дозвољено тровање

У наставку разговора, Стојшић објашњава да су у месу присутни хормони, антибиотици и седативи. Објашњава овај стручњак да у Бачкој Тополи, у фабрици Топико, коју је купила словеначка Перутнина, пилићи за само 35 до 40 дана достижу 3,5 килограма!

-Дакле, од момента када се излегу из јајета до тежине од 3,5 килограма прође мало више од месец дана. Ово се постиже додавањем премикса (додатак исхрани прим.аут.) у сточну храну. На питање Таблоида, који је премикс у питању, и да ли је и то у складу са Законом, Стојшић каже: Није у складу са Законом. У питању је премикс "Суги" који садржи хормоне раста, седативе и антибиотике.

- Зашто седативе?

Стојшић: Од седатива животиња спава више него иначе, па самим тим лакше добија на килажи, из сличних разлога стављају се и хормони раста.

- Директор Перутнине Бранко Водушек каже да живину не хране хормонима и антибиотицима, каже доказ за то је њихов извоз у Турску и Немачку.

Стојшић: Верујем да је месо које извозе у Турску доброг квалитета, јер Турци не би дозволили да њима продају храну, какву шаљу у наше супермаркете.

- Он каже да је највећи скандал после хормона и антибиотика у месу које једемо, увоз масе која се шифровано назива "МОМ".

Стојшић: МОМ је маса која се састоји од пилећих тртица, шија, леђа, млевених костију, бубрега, плућа и посебно опасних тртичних жлезда у којима се у великој количини задржавају хормони и антибиотици.

У Европској унији се МОМ убацивао у храну за кућне љубимце, мачке и псе, али су они од ове хране оболевали и добијали најгоре могуће болести, па се са том праксом престало. Код нас је МОМ дозвољено стављати у месне прерађевине и присутан је у скоро свим виршлама, кобасицама, и производима од млевеног меса…

Ко контролише квалитет меса у Србији?

Истражујући организовано тровање народа, лошим месом прегледали смо и судске списе једног спора који се пред нашим судовима води против Перутнине.

У списима се наводи да Словеначка фирма пилеће месо потапа у пијаћу воду, затим га дохлађује у тунелу са угљен диоксидом. На тај начин месо апсорбује воду, а не бива дубоко замрзнуто.

Коментаришући ову методу Перутнине за потребе суда шеф катедре за хигијену и технологију намирница Ветеринарског факултета у Београду професор Милан Ж. Балтић написао је следеће:

-Комбиновано хлађење које ви у вашем допису спомињете, а које подразумева хлађење у базенима са проточном водом, а затим у уређајима са угљен диоксидима може да има утицај на безбедност производа у промету и његов квалитет. Такође, овакав поступак може да субјекту који овако охлађене трупове ставља у промет донесе и неоправдану економску добит, односно може да оштети крајњег потрошача, пише Балтић

Душан Живковић доцент пољопривредног факултета био је још дециднији, он је у свом допису суду написао да месо које је охлађено на начин како то ради Перутнина, не сме да се пусти у промет, како то они на жалост чине, већ се мора претходно дубоко замрзнути. Из судских списа сазнајемо да Перутнина није водила евиденцију о количинама апсорбоване воде, док у стручном мишљењу доктора Драгана Антића са Пољопривредног факултета у Новом Саду пише да се код таквог начина поступања са месом мора водити службена евиденција која у сваком тренутку мора бити доступна ветеринарској инспекцији.

На суђењу се појавила и раније поменута Сања Челебичанин начелник ветеринарске инспекције Министарства пољопривреде, она је сведочила у корист Перутнине тврдећи да су они све радили у складу са Законима и да је њихово месо безбедно.

Након свих ових информација уз помоћ стручњака медицинске и ветеринарске струке упућених у ову тему саставили смо питања за министра пољопривреде Горана Кнежевића. Обавестили смо га да наши саговорници тврде да словеначка фирма "Перутнина Птуј", која је купила "Топико" из Бачке Тополе, српско тржиште снабдева месом које због начина на који га конзервирају до потрошача долази бактериолошки неисправно.

Да месо потапају у пијаћу воду, затим га дохлађују у тунелу са угљен диоксидом. На тај начин месо апсорбује воду, а не бива дубоко замрзнуто, па се бактерије којих природно има у месу у малим количинама, сада подстакнуте влагом убрзнао размножавају. Конзументи таквог меса у организам уносе већу количину бактерија него што дигестивни тракт природно може да обради. Последице су отежано варење и константан дисбаланс бактерија у организну.

У екстремним случајевима јављају се учестале уринарне инфекције, а некада и хронични колитис. Захваљујући оваквој ситуацији, фармацеутске компаније остварују лепе профите продајући народу различите препарате из групе пробиотика, или чајева против уринарних инфекција.

Доказ су десетине реклама за ове производе у сваком рекламном блоку на свакој телевизији. Министру смо скренули пажњу да је и он сам сигурно видео неке од реклама за ове препарате. Скренули смо му пажњу да више није тајна да велики произвођачи попут Матијевића на нашем тржишту продају месо, од животиња које су пре клања, храњене концентратима са високим садржајем хормона. Да се од овакве исхране у месу товљеника лагерују синтетички хормони. Конзументи таквог меса трпе оштећења јетре, али се јављају и све чешћи хормонски поремећаји код људи. Пренели смо му да саговорници тврде да су последице армија неплодних жена као и могућност политичара да промовишу своје странке кроз финансирање вантелесне оплодње.

Написало смо му да се јављају и хормонски дисбаланси који смањују плодност мушкараца, а који повећавају ризик од рака простате, као и да званичне статистике о повећању оваквих обољења иду у корист ових тврдњи. Знао је све то Кнежевић и без нас, али смо ми од њега тражили званичан коментар и питали:

-Колико често се контролише квалитет меса у Србији и на који начин?

-Да ли је истина, да би сте били смењени са места министра када би сте покушали да се супротставите произвођачима меса који га производе на криминалан начин?

-Да ли је истина да се у Србију увози сперма бикова у којој се налазе мање количине бактерије Ешерихије коли?

Након упућених питања, јавила се Зорица Ковцић из службе за односе са јавношћу, Министарства пољопривреде…Ова службеница министарства нам је обећала да ћемо добити одговоре на упућена питања. Прошло је више од месец дана, а министар није одговорио.

Одговоре је изненада уместо министра послала маркетиншка агенција Дијалог, а допис је потписао генерални директор Перутнине, Бранко Водушек.

-Зашто сте нам послали овај допис и одакле вам мој приватан мејл, питао је новинар.

Одговорили су: "Примили смо информацију да радите текст о квалитету меса у Србији па вам шаљемо одговоре у име Перутнине."

- Од кога сте примили ту информацију?

- Из новинарских кругова.

- Поздрав вама и Горану Кнежевићу!

- Информацију нисмо добили ни од Горана Кнежевића или било кога из његовог круга. Надам се вашему разумевању код вашег професионалног рада, а ако вам требају додатне информације, стојимо вам на располагању. Како би добили конкретни увид у наше поступке припреме живинског меса у Перутнини Птуј, љубазно вас позивамо у Птуј, где ћемо вам у пракси приказати све релевантне информације и одговорити на сва ваша питања.

Директор Перутнине је у између осталог написао да је производња Перутнине на високом нивоу, да имај пословну одговорност према потрошачима на више од двадесет тржишта, од Минхена до Истамбула.

-Месо производимо на начин који је у потпуној супротности са негативностима које наводи новинар жутих новина у свом писању, које је углавном тенденциозно и сензационалистичко и апсолутно нема никакве основе у чињеницама. Тако је и у нашем повезаном друштву Перутнина Птуј Топико, које је носилац интегрисане производње меса живине и производа од меса живине у Србији, као и било којем другом повезаном друштву Групације Перутнина Птуј, закључио је Водушек.

У питањима које је Водушек добио, ништа није било везано за генетски модификовану исхрану животиња, а ипак је спремно коментарисао:

-У Перутнини Птуј и у Перутнини Птуј Топико комплетна производња хране одвија се у тзв. интегрисаним производним процесима од њиве до виљушке Процес почиње већ код улазних сировина за припрему крмних смеса, које у највећој могућој мери производимо сами. Велику пажњу посвећујемо протоколу испитивања сировина на генетски модификоване организме. При томе смо доследни до те мере да за превоз користимо само такве начине превоза у којима у неким претходним корацима нису превожени генетски модификоване сировине. У припреми крмних смеса у оквиру наших властитих капацитета користимо само генетски немодификоване сировине, пише он и признаје да је у прошлости у њиховим производима било могуће наћи све врсте адитива.

-У не тако давној прошлости, било је могуће у крмној смеси за говеда, свиње и живину наћи све врсте адитива, у нашим производима намењеним за исхрану животиња, пише између осталог директор Перутнина.

     А 1.

Леукемични коњи и бруцелозне краве

Из Немачке су у Србију увезене краве заражене бруцелозом, заклане су и месо је пуштено у продају, пише у пријави која је поднета министарству унутрашњих послова коју је наш новинар добио на увид.

-Уколико је месо или млеко заражено бруцелозом код конзумената таквих производа долази до стерилности. Трудне жене доживљавју побачаје, док мушкарци који од тога оболе постају стерилни, прича саговорник који нам је показао копију пријаве. Он каже да су краве биле у карантину у Старчеву где је доказана бруцелоза, увозник је био Имлек.

-Сања Ћелебичанин је отпутовала у Немачку и када се вратила краве су послате у кланицу у Мрамор код Ниша, ту су краве заклане и месо је продато становништву.

Ово није и једини случај свесног прослеђивања болесног меса ка грађанима, 2000. године, 2007. године и 2008. године код коња у Шапцу, Лозници и Зајечару утврђена је инфективна анемија коња. Ово значи да је њихово месо било лошег, па чак и штетног квалитета, ипак Ветеринарска инспекција града Београда потписала је да је са месом све у реду. Коњи су заклани и њихово месо је упућено у установе у којима се лече оболели од рака и леукемије.

# Вук Станић 

©Гето Србија

Poslednji put izmenjenoсреда, 10 JULY 2013 14:33
Više iz ove kategorije « MISAONO ISCELJIVANJE Med i cimet »
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING