Menu
СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Весна Веизовић: Кад материја поједе дух у души остаје амбис или како гинемо у информацином рату

Весна Веизовић: Кад материја поједе…

Св. Пајсије Светогорац: „...

Prev Next

ВЕШТИНА "РАЗЛИКОВАЊА ДУХОВА".

ВЕШТИНА "РАЗЛИКОВАЊА ДУХОВА".

Ако Запад има нешто заиста значајно и за нас корисно, онда су то историчари.

Бесконачни низ веома важних, изванредно написаних књига са те (западне) стране сам имао прилике да читам и из њих учим ствари које су често срећно потврђивале моје интуиције и спашавале ме разорних сумњи.

Један од таквих велемајстора генијалне сажетости и саврсеног стила је и Џефри Бартон Расел.

Уз њега сам научио много о средњовековном хришћанству европског Запада, о тамошњим "стубовима вере" и јеретицима, вестицама и инквизиторима, ђаволу и рају (и толиким другим темама мистичне "епохе катедрала")...

Посебно је био инспиративан кад је реч о интелектуалном, теолошком и демонолошком концепту саме идеје (и историје) онога кога наш народ мудро и упозоравајуће назива Непомеником. Написао је пет узастопних студија из ове фасцинантно-мрачне области: Ђаво (1977), Сатана (1981), Луцифер (1984), Мефистофел (1986) и Принц Таме (1988) и тиме изрекао задњу реч (бар што се тиче западне историографије) на ову више него изазовну тему, којом се у нашим крајевима бавио само мој поштовани пријатељ Миро Главуртић.

И на српски је преведено понешто из Раселовог богатог опуса, па га може читати много шири круг наших читалаца него пре тога...

Али, не пишем ово као "омаж" једном великом историчару.

Ја овде желим да пред вашу радозналост изнесем једну Раселову књигу из 1991. године, која у последње време добија нови живот кроз поновљена издања и неочекивану актуелизацију ту обрађеног садржаја.

"Инвентинг тхе флат Еартх" је убитачна Раселова демистификација модерне, псеудо-научне тезе о томе како су, наводно, средњовековни људи веровали да је Земља - "равна плоча". Обављена једноставним, а виртуозним поступком немилосрдног набрајања и објективне анализе свих најважнијих текстова на ову тему: од петог века наше ере, па до епохе ренесансе.

Расел нам саопштава како (осим пар неутицајних и на Западу све до XВИИ века непревођених, ексцентричних дела), нема ни говора о томе да су наши преци (и ма ко други у тадашњем духовно супериорном свету) веровали како постоји некакав географски "крај света".

А затим нам Џефри Бартон Расел великодушно открива тајну ове (показало се деветнаестовековне) преваре.

Тројица аутора (од којих је најпознатији и "најкривљи" Вашингтон Ирвинг, који је у Колумбову романсирану биографију уметнуо измишљени сукоб легендарног морепловца и истразивача са хришћанским "теолозима из Саламанке", а по питању "њихових загрижених уверења" како је "Земља - плоча") су у својим веома популарним књигама те епохе навели и, практично, наметнули, А БЕЗ ИЈЕДНОГ РЕАЛНОГ АРГУМЕНТА - ову срамну клевету на рачун тобожњих "средњовековних мрачњака".

А то је, можда више од свега, помогло Дарвину и његовим загриженим присталицама да рашире тада осмишљену "теорију еволуције" и квази-научно побију (уз пригодно исмевање) "ирационалне тезе" до тада премоћних "креациониста" (заступника тезе о томе како је " Бог створио свет" и то "еx нихило", "ни из чега"). Ко год је само писнуо нешто о ненаучности и недоказивости Дарвинових научно-фантастичних (и тада помодних) теза, био је одмах стављан у кош са наводним заступницима тезе о "Земљи као плочи" и уредно, цинично извређан. Без права на одбрану и озбиљан дијалог.

Ко да уопште разговара са истомишљеницима (читај: хришћанима) оних "средњовековних мрачњака" и интелектуалних јадника који су, замислите само, веровали "да Земља лежи на леђима корњаче" и у сличне глупости?!

Е, тако се то ради "на модерном Западу".

Убаци се пропагандни вирус (најбоље из неколико различитих "извора") и онда само сачека да се читав друштвени организам зарази, разболи и на крају поклекне.

Након неког времена, трач постаје "народно веровање", сугестивна и неправедна мустификација - "опште позната ствар", а обична клевета и непроверени "податак" - "непобитна и несумњива истина".

Вешто бачена грудва убрзо нараста и претвара се у незаустављиву лавину - свеједно да ли је у питању наводно "страдање Шиптара на Косову 1999. године" или, подједнако "надувано" и измишљено веровање о томе да су, тобоже, средњовековни учени теолози (једини ондашњи интелектуалци) били убеђени у то да планета Земља није сфера, нити округла, вец - ограничена, равна плоча која се на свим својим странама завршава ("и нема даље").

Зато су важне овакве књиге попут Џефри Бартон Раселове "Измишљање 'земље као равне плоче'".

Јер ископавају давно затрпану и одбачену ("кога то сад уопште занима") ИСТИНУ и боре се за њено враћање у живот и веровања игнорантске и полуобразоване елите медијима обликоване и излуђене/залуђене масе.

Западним методом (фактографија, цитирање извора, озбиљна библиографија, навођење проучене документације, обилазак свих важних архива и библиотека) се ови наши далеки саборци (попут сада осамдесетогодишњег професора Џ. Б. Расела) обрачунавају са западним стереотипима и опасним пропагандистичким мистификацијама.

Утуком на утук. Љутом травом на љуту рану. Оштрим и несаломивим маче истине на тупи и зарђали мач кога су се латили непријатељи истине (а знамо: "ко се мача лаћа, од мача и гине").

Читајте.

Макар и погрешно, неуко и без правих учитеља. Али, читајте. Неуморно, оштрећи тако моћ разумевања и самоспознаје, са идејом како ћете тако, пре свега, научити да не знате баш све (и да су многе ствари "које сте чули" - бесмислено претеривање).

Само ћете тако, временом, развити осећај за туђу памет (или глупост) и мудрост (или лудост).

И научићете, можда, и оно најважније: ДА РАЗЛИКУЈЕТЕ (често тако неуверљиву и непризнату) ИСТИНУ од (све уверљивије, савршено "упаковане") ЛАЖИ.

Научићете тајанствену ВЕШТИНУ "РАЗЛИКОВАЊА ДУХОВА".

Poslednji put izmenjenoсубота, 19 април 2014 20:21
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING