Menu
СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА

СВЕТИ САВА   Ко се...

Драган Марјановић: Србијанство и Косово

Драган Марјановић: Србијанство и Ко…

Како, гледано идејом срби...

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА О СРБИЈАНСТВУ

ИЗЛАЗ ЈЕ У СУПРОТНОМ СМЕРУ – ПОУКА …

Појам „србијанство“ се ко...

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВО ЧУВАМО ?! (ИЛИ – МОЋ СИМБОЛА)

Драган Марјановић: НЕ ВАЉА ДА КОСОВ…

Беше ли да је неко најављ...

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИКА ТВАРИ ИЛИ ЕВОЛУЦИЈА

Драган Марјановић: БОЖАНСКА ДИНАМИК…

„И зато ће им Бог послати...

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Ђорђе Ивковић: О ПОНОСУ И ЗАБЛУДИ

Иван Гундулић, вредан 5...

Радован Дамјановић : Срби су најстарији народ и лингвистика то доказује!

Радован Дамјановић : Срби су најста…

Гост емисије "Интервју" б...

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ?

Ђорђе Ивковић: КАКО УСПЕТИ У СРБИЈИ…

Времена су уистину тешка,...

666

666

Чудан, али врло јасан зна...

Весна Веизовић: Кад материја поједе дух у души остаје амбис или како гинемо у информацином рату

Весна Веизовић: Кад материја поједе…

Св. Пајсије Светогорац: „...

Prev Next

Ђорђе Ивковић: Одговор Сандинистима или О ДСС ЈОШ ЈЕДНОМ

Ђорђе Ивковић: Одговор Сандинистима или О ДСС ЈОШ ЈЕДНОМ

Полемика око избора Санде Рашковић Ивић се баш распламсала. Распламсавање се очитује у томе ко ће се похвалније изразити о СРИ и ко ће горе оцрнити Војислава Коштуницу.

Судећи по тиску, пред српском патриотском опозицијом су се избором СРИ и повлачењем Коштунице и другова из ДСС отвориле неслућено светле перспективе, на општенародну и општедруштвено-политичку радост. Једнако се радују националисти, умерени европејци и комунисти.

Одједном је постало врло важно и што СРИ иде на „Купусијаду“.

Оно што фасцинира је скоро потпуна унисоност „јавног мњења“. Сви мисле исто. Ево како ствар изгледа у електронском простору:

НСПМ/СВЕДОК

Владан Динић: “Изненађен и увређен” или како је сујета победила принципијелност

– Никола Милованчев:ДСС, одговорност, демократија и напади на Санду Рашковић-Ивић

НОВИ СТАНДАРД

– Милан Шећеровић и Славко Живанов: „Нож у леђима или Коштуничин…

ПОЛИТИКА/НСПМ

-Ђорђе Вукадиновић: Воја, Санда и ДСС

ПЕЧАТ/ВИДОВДАН/НОВИ СТАНДАРД

– Бранко Радун: „Перспективе опозиције, и „европејске“ и „патриотске“

СРПСКИ АКАДЕМСКИ КРУГ/СРБИН.ИНФО

– Вукашин Неимаревић: „Неки нови ДСС“

Е-НОВИНЕ

– П. Луковић: „Санитарни отклон у ДСС“

– „Рокерска је туга преголема: Бора Ђорђевић КОШТУНИЦА МЕ НАГОВОРИО ДА НАПУСТИМ ДСС

ДАНАС/Е-НОВИНЕ

- Светислав Басара: „Риба звана Санда“

СРПСКИ КУЛТУРНИ КЛУБ

Стефан Душан: Одлазак сујетних кочничара као шанса за опозицију

Владислав Ђорђевић: САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ

ДСС Мали Зворник: А, веровали смо Вам, Коштунице

Давор Сантрач: ОДЛАЗАК ВОЈЕ КОШТУНИЦЕ

Ненад Муждека: Санда је победила, али шта даље

Остоја Симетић: Зашто Санда

Дакако, списак није нити може бити потпун, али јесте тачан пресек српског избезумљеног једноумља. Ако се томе дода маса формално „неутралних“ вести које су написане тако да очигледно вуку на исту страну, па се приде додају коментари читалаца и ботова који су у значајној већини једнако обојени (мада је код читалаца приметна већа разуђеност гледишта него код новинара, колумниста и политичких аналитичара) па предан рад вредних лајкера, добићемо слику јавног мњења које највише личи на мртво море памети.

Марта 2011. преко четиристотине угледних личности је упутило петицију медијима и политичком врху да се престане са политичким и моралним прогоном Војислава Коштунице, јер је атмосфера линча већ достигла гебелсовске размере. Ништа од тога. На против, та гебелсовштина се, гле чуда, најбоље запатила у тзв „патриотским круговима“. Тако су патриотски лидери и активисти листом прешли на страну „друге Србије“, оне коју друкчије не можемо назвати него издајничком и родомрзачком. Ако лаже коза, не лаже рог. У истом строју, НСПМ, Нови Стандард, Сведок, СКК, до њих, раме уз раме, е-новине и Данас, па под конац Политика, САК, Видовдан, Печат… Патриотски новинари пишу исто што и Пера Луковић и Светислав Басара ???!!!

Морала би се упалити црвена лампица упозорења, сирене би морале из све снаге завијати на узбуну, јер с општом памећу друштва очигледно нешто опасно није у реду. Али ништа. Та ја да се у нечему сложим са Пером и Басаром, три пута бих промислио где сам погрешио. Па ако се не досетим, ипак бих променио мишљење јер сигурно негде јесам погрешио.

Владислав Ђорђевић је навео девет разлога у корист Санде који су сасвим безвредни, помало и смешни, што је једва дочекала екипа пицопеваца са шиптарског бедекера е-новина, да се покушају наругати. Задатак је примила на себе торжествена ћуркица Сандра Данчетовић, Перин лични Паспарту са вратоломних путешествија по Космету и Албанији. Тупави шиптарски бедекер-мени су задњом реченицом „Ово поучно штиво преузето самушкобањастог сајтићаСрпски културни клуб“, показали да воле да шпијунирају „сајтиће“, за које иначе гледају са етарских висина, а и да, у недостатку сопствене идеје, по нешто и крадуцну од аутора које наводно презиру.

Но, зашто ово помињемо? Ником није засметао, напротив, прихваћен је као разуман, трећи Ђорђевићев разлог:

„Санда је рођена Зарепчанка, па може да привуче гласове избеглица, јер – барем делимично – дели њихову судбину. Као рођена Загрепчанка она сигурно боље познаје ситуацију у региону од оних који нису живели изван Србије. Све јој то може прибавити симпатије и особа које живе у иностранству (дијаспоре).“

Ако је предност бити рођен у Загребу да би се нешто корисно учинило у Србији, и да је то „особина“ помоћу које ће се „прибавити симпатије у дијаспори“, онда смо га, што би млађи рекли, „угасили“. Биће и да је наивна нада ВЂ да ће избеглице привући ка ДСС ако је њихова земљакиња председник странке. Мрка капа, јер их је већ привукао земљак Александар Вучић. То се може очекивати само ако су у питању страначка руководећа места. Међутим, нехотице В. Ђорђевић је означио нашу рак-рану. Србија је примила на стотине и стотине хиљада избеглица, које су у њој нашли спас, али Србију никако не доживљавају као своју отаџбину, а у политичким стварима се руководе трибалним, старо-племенским поривима, а не народним интересом. Отуда, они ће са страшном жестином нападати „србијанство“ „које хоће да подели српство“ али истовремено гласају и подржавају своје земљаке, какви год били, док ће са нечим што доста личи на острвљеност, кидисати као на „издајнике“ на „оне друге“. На Коштуницу на пример. У пракси, од интегралног „српства“ ни трага.

Ништа то не ваља. Таква себичност и пристрасност алармантно прети да и физички поцепа Србију, што је посебно уочљиво у Војводини.

У општем хорском певању и натпевавању на горње ноте, нађе се и по неки дисидент, или унутрашњи емигрант. Ја сам у три дана прегледања Интернета на задату тему нашаоједногтаквог:

Милан Јовановић:ПОСЛЕДЊИ ДЕМОКРАТА СРБИЈЕ*

Скоро да би то могао бити наслов и овога што ја пишем.

Напис је и аргументован и емотивно написан. Цитираћемо завршне реченице:

„… Његово саопштење поводом напуштања странке коју је основао оголило је још једну болну истину: у Србији и симболични гласови разума морају да буду угушени. Јер, када сам упитао једног од ветерана ДСС-а како коментарише (изненађујући) избор нове шефице, кратко је одговорио:

Напредњачка ујдурма.“

Дакако, има грешака и слабости и код Воје Коштунице. Ја не видим противкандидата који би изгубио против Милоша Алигрудића, без обзира што је у датом дуелу он човек који је од почетка у странци, а признаћемо, није исто оснивати странку 1992. или прелетети у њу 2003.

Сада се жале да су Санду изгласали „локалци“ који су у коалицијама са СНС. Е, па… Присећам се једног интервјуа Владете Јанковића који је образложио такве непринципијелне коалиције тиме да се у локалу решавају практичне ствари, а не води висока политика. И тада сам прокоментарисао да Владета у ствари тврди да дупе нема везе с главом. Како нема везе, ево показало се. Сад може да се чеше по глави или где га већ сврби.

Сигурно да је националној опозицији неопходна дубока (и болна) реформа, али ово није то. Ово јенапредњачка ујдурма. А српски јавни дискурс све више личи на увезан сноп са секиром за неистомишљенике.

Цитирамо још једном Милана Јовановића:

„…Да парафразирам речи Бране Црнчевића у опроштају од Моме Капора:црни Војо, с ким нас то остављаш?

* ВЕСТИ/ВАСЕЉЕНСКА

http://www.vaseljenska.com/misljenja/poslednji-demokrata-srbije/

# http://www.srpskikulturniklub.com/odgovor-sandinistima-1

Poslednji put izmenjenoсреда, 29 октобар 2014 22:40
nazad na vrh
Irish bookie Coral cbetting.co.uk location at United Kingdom

Категорије

Линкови

Локалне вести

Алати

О нама

Пратите нас

List with onlain bookmakersGBETTING